Д-р Емре Илхан
Ринопластика

Д-р Емре Илхан

Д-р Емре Илхан е роден в Истанбул през 1976г. Завършва средното си образование в гимназия „Sırrı Yırcalı“ през 1994г., а висшето си образование – Ege University Faculty of Medicine през 2000г. в Измир. През 2001-2005г. изучава Оториноларингология (уши, нос, гърло) във Vakıf Gureba Training and Research Hospital в Истанбул , както и Хирургия на главата и шията. През 2005-2006г. завършва военната си служба в Chief Erzurum Mareşal Çakmak Military Hospital Clinical. Изследователските му интереси включват естетична и функционална хирургия на носа. Той е признат член на Турското дружество по оториноларингология, хирургия на глава и шия, Европейското дружество по алергология и клинична имунология, Европейска асоциация по лицева пластична хирургия, Турска асоциация по лицева пластична хирургия, Турско дружество за изследване на съня, Средиземноморско дружество по отология и невроотология и Турска медицинска асоциация. Притежава сертификати от Европейската и Международната академия по лицева пластична и реконструктивна хирургия:

 

Още история

От 2006г. работи в собствената си клиника в Истанбул. Има над 18 години опит в областта на оториноларингологията, ринопластиката и отопластиката зад гърба си и повече от 7000 оперирани пациенти. Опитът му е изключително богат не само заради големия брой оперирани, но и поради факта, че има пациенти от почти всички държави в света. Работил е с абсолютно всякакъв тип кожа, носна структура и лицеви пропорции, всякакви етноси и раси. Което е възпитало усета и умението му да създава индивидуален нос на всяко лице.

Всяка година бива канен за гост-лектор и демонстратор на операции на живо в десетки национални и международни конференции и конгреси, свързани с напреднали техники в ринопластиката. Негови научни трудове се публикуват непрекъснато. Канен е редица пъти да участва в телевизионни предавания, има статии за него в много турски списания и вестници. Определян е като иноватор в областта. Повече информация ще намерите в раздела „Лични проекти.”

Репортаж за него в „На кафе”, воден от Деси Павлова, която посети клиниката му в Истанбул през 2019г.

Оперативни методи

Д-р Емре Илхан използва иновативни и висококачествени оперативни методи:

 • Ултразвукова ринопластика

Д-р Илхан е първият турски хирург и един от първите в света, който приспособява ултразвуковата технология към ринопластиката. Ултразвуковата ринопластика представлява иновативен метод, позволяващ фино моделиране на костните структури без засягане на прилежащата лигавица и меките тъкани, с помощта на специални режещи инструменти, които функционират на базата на вибрации. Чрез него се постигат по-прецизни резултати при извършването на септо и ринопластика, тоест функционална и естетична корекция на носа. Други предимства са предотвратяване образуването на синини и тежки отоци около очите, по-бързо и леко възстановяване на пациентите след операция. Разработил е свои собствени инструменти, които са патентовани.  На днешна дата хирурзи по цял свят оперират с тях:

 • Прецизна ринопластика

Прецизната ринопластика е нова концепция, създадена от д-р Илхан, която комбинира цилиндрични силови задвижвания с пиезо ултразвуковите инструменти с цел моделиране назалните странични стени, дорзалната кост и върха, така че да позволява милиметрични корекции във всеки един етап от операцията. Методът е атравматичен, неувреждащ меките тъкани.

ЧАСТ ОТ ЛИЧНИТЕ МУ ПРОЕКТИ

Патентовани инструменти

 Специални деликатни дисектори, които могат да се използват по 3 различни начина в едно устройство и притежават 3 различни дизайна. Предназначени са за широко подпериозно разрязване с цел директна визуализация и скулптуриране на носната структура с помощта на ултразвукова технология.

Фибоначи

Представлява математическа спирала, отговаряща на „златното сечение” – символ за красота, хармония и съвършенство в изкуството, науката и природата. Д-р Илхан с помощта на медицински илюстратор, с когото работи по научни статии, трансформира тази спирала във физическа форма, която да ползва за измервания в операционната зала. Служи за измерване пропорциите на носа в края на операцията

Стипендианстка програма за специалисти по Оториноларингология и пластична хирургия

Включва 30-часова демонстрация (в рамките на 1 седмица) на първична и ревизионна ринопластика, лицев контур, поставяне на имплант в брадичката, ултразвукова остеотомия (прерязване на кост), присаждане на хрущял от ребро, пред и следоперативни консултации и прегледи.  Чрез нея предава знанията и опита си на стотици свои колеги от цял свят. Сертификатът, който получават в края на обучението:

Научната програма All in One Rhinoplasty

 Друг начин да предава своите знания и опит са световните конференции и конгреси, на които непрекъснато бива канен за гост-лектор и демонстратор на операции на живо. Освен гост-лектор той е и организатор на подобни събития. Предстедател е на научната програма, наречена All in One Rhinoplasty, чието 5-то издание се проведе на 18 и 19 януари 2020 г.: Негови гости бяха 350 колеги от 15 различни държави, което направи събитието едно от най-грандиозните в сферата, правени до момента. Д-р Илхан и още 13 лектори изнесоха презентации, включващи всички актуални гледни точки в съвременната ринопластика. Д-р Илхан извърши и операция на живо, като демонстрира своя нов метод Прецизна Ринопластика.

ЗАПАЗВАНЕ НА ОПЕРАЦИОННА ДАТА И ПРЕСТОЙ В ИСТАНБУЛ
Важно да знаете каква е последователността при процеса по извършване на процедурите:

 • Първата стъпка е запазване на час за консултация. Д-р Илхан посещава различни градове в България (най-често София) на всеки 2-3 месеца с цел провеждане на срещи с настоящи и бъдещи български пациенти. Във Фейсбук страницата ни можете да следите предстоящи събития и да се обадите на тел. 0877909255 за консултация и уточняване на мероприятие за личен преглед.


 • Ако искате да се срещнете директно с д-р Емре Илхан, може да позвъните на същия номер и да запишете час за консултация и преглед в клиниката му в Истанбул. Там преглежда всеки понеделник и събота. Ще назначим час според свободните места в графика му.


 • Ако живеете в чужбина или по някаква причина сте възпрепядствани да се срещнете предварително с доктора, консултация чрез снимки също е възможна. Моля изпратете такива в профил и анфас във Вайбър на тел. 0877909255, напишете желанията и очакванията си за резултата. Ще ги препратим на д-р Илхан и ще дадем обартна връзка от него. Разбира се, ние винаги препоръчваме и предпочитаме личните срещи, тъй като те дават възможност да се усети „химията” лекар-пациент, самата преценка на доктора да е много по-точна, както и да се обсъдят подробности, които онлайн консултацията не позволява.


 • След като сте направили жива или онлайн консултация с доктора, втората стъпка е запазване на операционна дата чрез превод на депозит по банков път, който ще бъде приспаднат от крайната сума на място в Истанбул. Имайте предвид, че обикновено записванията на дати вървят с няколко месеца напред. Тоест колкото по-рано се свържете с нас, толкова по-удобна за Вас дата ще можем да назначим.


 • След потвърждение за получен депозит от страна на турския екип на доктора, българският асистент Мартина ще Ви изпрати подробни предоперативни инструкции, които да следвате. Ще помогне с цялата организация, включително настаняване и осигуряване на български преводач/придружител при нужда. Тя ще остане на разположение за Вашите въпроси до момента на заминаване, по време на престоя Ви в Истанбул и след операцията през целия възстановителен процес.


 • Пристигане в Истанбул.

 • Престоят там е 12-14 дни. Отива се 2-3 дни преди операцията за подробни консултации с доктора и с неговата медицинска сестра. С доктора се обсъжда желания резултат, докато той коригира снимките Ви чрез фотошоп. За да може Вие да придобиете приблизителна представа как би изглеждал резултатът, съответно той да си направи оперативен план според Вашите желания. Медицинската сестра обяснява подробности относно самата операция и възстановителния период, дава подробни следоперативни инструкции.


 • В деня на операцията се постъпва в болницата 2-3 часа предварително за анестезиологичен преглед и кръвни изследвания. В болницата оставате една нощ под медицинско наблюдение. Изписват Ви на следващия ден и се прибирате в мястото, където сте отседнали. Болка след операцията няма, но има силен дискомфорт през първите няколко дни. През 2-3 дни ще бъдете повиквани на контролни прегледи, на които се следи възстановяването, правят се промивки, махат се конците, силиконовите тръбички от ноздрите и накрая лонгетата. На 10-ти ден след операцията можете да се приберете вкъщи, като ще получите инструкции от доктора за последващи грижи. Позволено е да се пътува както с кола/автобус, така и със самолет.


 • Два месеца след операция Мартина ще се свърже с Вас за запазване на час за дерматологичен преглед, тъй като състоянието на кожата след операция е от голяма важност за крайния резултат. В зависимост от местожителството Ви, ще бъдете насочени към съответния ни партньор дерматолог.


Мартина ще се свърже с Вас и за запазване на час за контролен преглед от д-р Илхан при следващото му идване в България.

Благодарим на нашата пациентка Амелия-Мира от „Игри на волята България”, че документира цялото преживяване с YouTube влог

Кликнете върху видеото, за да гледате!

Ревизионна ринопластика на певицата Лидия 👑

Много мога да Ви разкажа за това прекрасно малко създание Lidia Stamatova, което е само на 18г., а вече е преживяло толкова много… Но ще оставя на нея да сподели историята си, когато е готова. Ще кажа само, че това е един от най-сложните случаи на ревизионна ринопластика, които съм поемал на български пациент… а може би най-сложният! Благодаря на нея и страхотната ѝ майка за доверието, което ми гласуваха, да върна усмивката на това изумително красиво лице! Само мога да си представя колко тежко е за един млад изпълнител да премине през ада на безмилостните хорски и медийни хапливи езици. И да продължава да бъде на сцена през цялото това време. Момиче… ти си ГЕРОЙ! Наслаждавай се на новото си Дисни принцеско носле! 👑 Защото на принцесите това им отива! 😉

П.П1: Минали са само 2 седмици от операцията ѝ, носът още е подут, ще видим краен резулат до 1 година. Снимки ще намерите в Инстаграм 👉 https://bit.ly/3cEIaNw

П.П2: Към всички, които ще кажат „прекалено е малък“, „прекалено е вирнат“, „прилича на всички останали“ и т.н… спомнете си какво говорихте след първата ѝ операция. Поставете се за миг на нейно място, обуйте само за малко нейните обувки и моля Ви, бъдете по-толерантни!

Преди / след

Д-р Илхан отговаря на Вашите въпроси в жива връзка с клиника Дерма Акт.

ИСКРЕНИ ИЗВИНЕНИЯ на аудиторията ни за многобройните технически проблеми по време на живата ни връзка вчера, но благодарим на Derma-Act за поканата да бъдем техни гости! 🙏Изпитвахме сериозни звукови затруднения (гледайте видеото след 9:30 мин.) и не успяхме да преведем качестено всичко, което д-р Илхан сподели, затова по-долу можете да прочетете неговите отговори на Вашите въпроси:

❓Каква роля играе плътността на кожата в ринопластиката? Има ли значение дали е тънка или дебела за крайния резултат? – Плътността и състоянието на кожата са едни от най-важните фактори в ринопластиката. Това, което правим при пациент с дебела кожа, е да се погрижим за нейното състояние преди и след операцията чрез дерматологични процедури, почиствания, понякога и медикаментозно лечение с цел изтъняване.
Друг важен момент е преценката от страна на хирурга доколко да смали носната структура, така че кожата да се адаптира към нея безпроблемно. Лимитът на редуциране при дебела кожа е ограничен. Често срещан временен страничен ефект след ринопластика е повишеното омазняване и разширяване на порите. При някои пациенти се налага лечение с Роакутан, при други почистващи процедури от сорта на Аквапилинг са достатъчни. В София д-р Пагидас и екипът на Дерма Акт са поели постоперативната грижа за нашите пациенти. Изключително важно за нас е да ги поверим в ръцете на професионалисти, които ще обърнат внимание не само на кожата на носа, но и на цялото им лице.
При тънката кожа отново преценката на хирурга относно операционните похвати е определяща. Той трябва да използва камофлажни техники за покритие на костната и хрущялна рамка, тоест гърба и върха на носа, с цел постигане на оптимален краен и постоянен резултат.
Богатият ми повече от 10-годишен опит с български пациенти ми е доказал, че по-голямата част от тях имат по-скоро дебела и мазна кожа и правилната постоперативна грижа е от критична важност за окончателния резултат.

❓Какви са възможните усложнения след ринопластика, защо и колко често се проявяват? – Евентуалните усложнения могат да бъдат свързани със зарастването на костната и хрущялна структура, адаптацията на кожата и меките тъкани към новия скелет на носа, образуването на фиброзна тъкан във върха. Използваме различни методи за справяне с тези проблеми. Понякога правим леки оперативни корекции 1 година след първата операция, в други случаи третираме кожата чрез дерматологични процедури, а в трети –кортикостероидни инжекции, поставени в меките тъкани, биха могли да ни помогнат да постигнем формата на носа, която сме оставили на операционната маса.
Истината е, че от всичко изброено при българите най-често срещаме усложнения с кожата, а не с костната и хрущялна рамка. При възстановяването тяхната дебела кожа има склонността да образува съединителна тъкан в областта на върха, която се налага да бъде оперативно отсранена. Но тези проблеми не са толкова често срещани, виждаме ги в по-малко от 10% от случаите.

❓Какво е мнението Ви относно поставянето на филъри след ринопластика и дали дерматолозите трябва да ги поставят или не? – На първо място специалистът трябва да познава много добре съдовата анатомия на носа. Ако случаят налага поставянето на филър, трябва да се използват дебели, но нежни канюли, не остри игли, за да се избегне рискът от достигане до кръвоносен съд. Филърите ни спасяват при малки дефекти в определени части на носа, но е много важно да се изпозлват минимални количества, които да се инжектират дълбоко, а не повърхностно. Ако се постави голямо количество филър, тъканите капсулират хиалуроновата киселина на едно място и тя не се разгражда. Затова той трябва да бъде разпръснат, тоест да се инжектира в малки количества на различни места, не само на едно. Особено внимателни трябва да бъдем във върха и аз не препоръчвам докосването на тази област. И разбира се, не на последно място, качеството на продукта е изключително важно. Честно казано, лично аз рядко прилагам филъри.

❓Ринопластиката е интервенция, на която се подлагаме веднъж или след години се налага повторна операция, за да се постигне или задържи оптимален резултат? – Ако човек веднъж си направи ринопластика, повтарянето ѝ не е задължително. Ринопластиката обаче е най-сложната пластична операция. Процентът на неуспеваемост от първия път варира при различните хирурзи в зависимост от редица фактори. Най-важните са опита му, степента, до която е овладявал операционните методи и похвати, подбора на правилните техники за конкретния случай (например, при жена с тънка кожа се изпозлват камофлажни техники за покритие, които изискват повече време и търпение в операционната), изпозлването на подходящи инструменти (от години изпозлваме пиезо уреди). Лично аз оперирам с цилиндрични фрези, които позволяват милиметрични корекции в костната и хрущялна рамка във всеки един етап от операцията. Това е моята нова концепция, която наричам Прецизна Ринопластика.
Всяка клиника има различен % ревизии. Всъщност има два вида ревизии. Единият е ретуш, тоест съвсем лека корекция за усъвършенстване на крайния резултат. В добри и опитни ръце той би се налагал в не повече от 10% от случаите. В 5 до 10% от моите пациенти, на които правя първична ринопластика, се налагат ретуши. Вторият е цялостна реконструкция, тоест след първата операция анатомията на носа е нарушена и се налага повторното ѝ изграждане. Аз и екипът ми честно правим реконструктивна ринопластика след работата на други хирурзи. Там процентът се увеличава, защото ако след първата или поредната операция трябва да работиш с нарушена анатомия на носа и прекалено травмирани тъкани, налага се реконструкция с хрущял от ребро/ухо, тогава възстановяването е доста по-непредвидимо, съответно рискът от усложнения – по-голям. Ето защо винаги предупреждавам тези си пациенти, че ревизионната ринопластика не е времева точка, а времева линия. Тоест процесът не приключва на операционната маса, а започва там. В продължение на поне 2 години аз изисквам от тях да идват в клиниката ми за контролни прегледи, на които да проследявам възстановяването. И ако се налага, да направя ретуш на ревизията. Много е важно пациентите да избират внимателно своя лекар и когато го направят, да му се доверят напълно. Освен това опитният специалист преди всяка ревизия обяснява подробно на своя пациент какви са възможните усложнения, какво може да очаква и е длъжен да поеме отговорност за него, ако нещата не се получат от първия път така, както сме ги планирали.
Като хирург обаче ако често срещаш структурни проблеми след работата си, трябва да се самопроверяваш, защото е възможно да използваш грешни техники в различните случаи. Всеки пациент е индивидуален и уникален случай, има специфична кожа, структура, организъм. Така че освен лекари, ние сме и ученици през целия си живот. Важно е да се учим от грешките си, така както се учим един от друг, да следим случаите си и да проявяваме критицизъм към себе си, за да се развиваме.

❓Колко време след операцията спада отокът? – Зависи от страшно много неща, най-вече от качеството на кожата, хормоналния и здравния статус. Препоръчваме на пациенти с дебела и мазна кожа или хормонални проблеми, да посетят ендокринолог, а след това и дерматолог два месеца след операцията за процедури, които улесняват лимфния дренаж на цялото лице. По този начин носът се възстановява много по-добре.
Освен това винаги предупреждавам пациентите си, че почистването на кожата три пъти дневно след ринопластика е абсолютно задължително и ако не могат да го правят сами, трябва да отидат при специалист. Ако кожата не се почиства редовно, тя се омазнява, порите се разширяват, появяват се множество черни точки, понякога и микроинфекции след 3-4 месеца. Така че правилното почистване на кожата спомага по-бързото спадане на отока. В общия случай межу 6 и 12 месеца се вижда крайният резултат.

Надяваме се да сме били полезни. Очакваме Ви при предстоящото посещение на д-р Илхан в София за консултация!